• Helt enkelt lysande

    zlamps grundare ritbord

    Unikt hantverk från Zlamp

    December, 2023

    För närmare tre decennier sedan, 1994, grundades varumärket ZLAMP® av belysningsdesignern Lars Bessfelt. Tanken med det nya företaget var att in i minsta detalj kunna styra över materialval, tillverkningsmetoder och design ned til minsta detalj. All tillverkning och formgivning sker, då som nu, i de trivsamma produktionslokalerna i sydskånska Anderslöv. Det täta samarbetet mellan Norrgavel och Zlamp har hållit i sig ända sedan start – två företag med liknande värderingar vad gäller miljötänk, hantverksmässig kvalitet och tidlöst avskalad design.

    Passionen för bra belysning väcktes tidigt för Lars Bessfelt. Redan som 14-åring började han rita lampor på uppdrag av pappa Gösta som var möbelförsäljare. Gösta tog hjälp av sonen när han ville utöka produktkatalogen med fler lampmodeller, som hade ett modernare uttryck. Det ena ledde till det andra och några år senare flyttade Lars till Anderslöv, där han under flera år drev familjeföretaget Ateljén i Anderslöv. Året efter att företaget Zlamp grundades, 1995, visades ett urval av företagets nya lampkollektion på Möbelmässan i Stockholm. Lamporna fick ett enormt gensvar och sedan dess har det rullat på – i dagsläget har Zlamp återförsäljare både i Sverige, Norge och Japan.  
     
    Lars Bessfelt har helt nyligen fyllt 78 år men är i allra högsta grad aktiv i rollen som formgivare till samtliga lampmodeller i sortimentet. Med ett så litet företag blir det även en del inhopp i produktionen; allt från att manuellt kontrollera att varje svetsad detalj är perfekt sammansatt innan lamporna monteras ihop, till att hjälpa till med stansningen av lampskärmar.

    Zlamp värnar en småskalig och hantverksmässig produktion som är helt unik i sitt slag. Varje moment tillåts ta sin tid och det resulterar i en enastående kvalitet.  

    Det märks tydligt att Lars älskar sitt jobb och entusiasmen går inte att ta miste på när han med raska steg bjuder på en rundtur i företagets lokaler. Här samsas arbetsbordet, där alla ritningarna av nya lampmodeller görs för hand, de gamla pålitliga symaskinerna som används för att sy ihop lampskärmar, stansmaskinen och de välorganiserade lagerhyllorna med specialutformade komponenter av högsta kvalitet.

    Symaskinerna som används för att sy lampskärmarna till Zlamp-lamporna är i det närmaste antika, men de är riktiga trotjänare som fungerar perfekt.

    Somnad_svartvitt_zlamp


    Är du helt självlärd eller har du gått någon utbildning i formgivning?
    – Helt autodidakt! Det var väldigt många från Konstfack och även arkitekter som undrade samma sak när Zlamp var nytt. Men för min del tror jag att det har varit en fördel att inte bli formad att tänka på ett visst sätt. Jag har aldrig haft några kreativa spärrar.

    Hur ser processen ut från idé till färdig lampa?
    – Det börjar med att jag har en tanke eller dröm om att få till något nytt, rent funktionellt eller estetiskt. Och det är alltid ett unikt uttryck jag är ute efter, samtidigt som det ska vara genomförbart rent praktiskt. När jag har en idé som jag behöver fila mer på så brukar jag sätta mig med ett block, exempelvis på ett café i Malmö, och skissa på olika lösningar och alternativ. Jag har alltid flera idéer på gång parallellt. Men varje ny idé bygger på att jag får tag i rätt komponenter för att det ska vara genomförbart. Just nu håller jag på och klurar på en dimningsbar sänglampa med läderskärm. En före detta anställd, som nu är 91 år, hjälper till att göra provsvetsningar, så kallade prototyper, för att se om det är lönt att fortsätta med idén. Resultatet måste kännas taktilt och varje detalj måste vara helt genomarbetad. Då kan det bli en produkt som vi tar in i sortimentet. Det är en väldigt tidskrävande process.

    Lars Bessfelt är väldigt förtjust i vegetabiliskt garvat läder. Ett naturmaterial som fungerar utmärkt att använda som lampskärm – flera lampmodeller kan fås med läderskärm i färgerna natur, cognac eller mörkbrunt.

    Berätta lite om miljötänket hos Zlamp!
    – Det har varit en stor och viktig fråga ända sedan start. Vi har aldrig använt några skadliga lösningsmedel. Lampstativen pulverlackeras miljövänligt i Hillestorp och vi väljer uteslutande trä från Sverige. De flesta detaljerna görs i Småland och här i Skåne. Vårt unika, laminerade pappmaterial som används till flera av lampskärmarna framställer vi här i Anderslöv.  

    Vilken lampa, som du har formgivit, är du mest stolt över?
    – Jag tycker att Q10, som finns både som golv-, vägg- och bordslampa, är väldigt snygg, bra och unik. Den gillar jag personligen bäst. Sedan kan man ju förstås även känna stolthet över en lampa som säljer extra bra – exempelvis lampan Karl i mässing eller med stålskärm. Den är väldigt smäcker och funkar i alla sammanhang oavsett om det är modernare eller äldre miljöer.

    Samtliga lampor från Zlamp ger maximalt ljus utan att blända. De tar hänsyn till ljuskällans egenskaper och har armaturer som styr ljuset rätt.

    zlamp lampa hantverk


    Vilken roll spelar belysningen i inredningen?
    – Det är helt avgörande! Man kan säga att man målar med ljus. Tänk dig rummet när det är släckt, det är ju bara vackert om solen tittar in. Ljus betyder allt. Men ljuset ska inte blända. Jag tycker att man ser alldeles för många lampor i hemmiljö som bländar eller ger för dåligt ljus. Mer som en dekoration, snarare en detalj och inte ett bruksföremål. Men folk har generellt sett blivit mycket mer intresserade av belysning och lampor under de senaste 20 åren, vilket förstås är väldigt glädjande. Lampor är verkligen något som höjer övrig inredning.  

    Allt trä som används till lampstativen har vuxit i Sverige, vilket minimerar behovet av frakter. Ytbehandling av träet sker genom vaxning eller vaxbetslösning, där lösningsmedlet huvudsakligen består av helt vanligt vatten.

    Vad tycker du är viktigt att tänka på när man väljer lampor till sitt hem?
    – För det första så krävs det många ljuskällor. Man kan inte få till bra belysning genom att bara hänga upp en taklampa. Man ska måla med ljuset! Rikta ljuset mot något som du vill ska lyftas fram – en byrå eller en tavla. Kombinera olika sorters belysning och blanda olika nivåer. Golvlampor, bordslampor och plafond. Jag tycker att det ska vara tidlöst men man kan ju inte låta bli att påverkas av trender och antitrender. Allt det där går ju i vågor. Men det är eftersträvansvärt om lamporna har en form och funktion som håller över tid. Det tycker jag är helt underbart!

    zlamp skylt

    VÄRT ATT VETA

    --> Lars var fortfarande tonåring när han i början av 1960-talet formgav sin första riktigt framgångsrika lampmodell, Pinnlampan. En lampa som blev mycket populär, särskilt i norra Sverige. Den var gjord i furu och hade mönstrat tyg, fäst med kardborreband så att det enkelt kunde tas loss och tvättas.

    --> 1970 deltog Lars i en armaturpristävling på belysningsmässan i Göteborg med två lampmodeller och vann utmärkelser för båda. Första pris i kategorin Sänglampor med modellen Blenda och första pris i kategorin Läs- och arbetsbelysning med armaturen Halta Lotta.

    --> Under många år tillverkade Lars Bessfelt lampskärmar åt både Ateljé Lyktan och Svenskt Tenn.

    --> Lars hade egentligen tänkt att läsa arkitektur efter gymnasiet, men tack vare framgången med lamporna så bestämde han sig för en mer praktisk inriktning.

    --> Lars dotter Anna Silbersky är delaktig i företaget och sköter all marknadsföring åt Zlamp.